Strava a doplňky

Některé moje tipy pro zdraví do Vaší pozornosti:

Při nakupování potravin věnujte pozornost jejich složení.

Snažte se sami připravovat co nejvíce stravy ze surovin, i když je to časově náročnější.

Příliš překombinované potraviny, tedy složené z mnoha částí a které prošly mnoha výrobními procesy, zejména pořízené v obchodech jsou sice ihned k dispozici, hýří chutěmi, "vydrží" déle, avšak z výživového hlediska jsou většinou docela dost problémové.

Kontakt

Lenka Drottnerová
Poradce pro výživu

Telefon: +420 724 814 528
E-mail: lenka.drottnerova@vyzivastyl.cz

 

Chléb večerní bílkovinový - pekárny Blansko - novinka


Tento chléb splňuje požadavky principu "hubnutí ve spánku" a doplňuje stravování zaměřené na úbytek hmotnosti. Má vysoký až 28% podíl bílkovin (je to vyšší podíl bílkovin než má steak – 21%) a 4x více než běžný chléb pšeničný, či pšenično-žitný. Obsah sacharidů je v bílkovinném večerním chlebu jen cca 5% (což je 6x méně, než v běžném chlebu).

Složení:

Voda, bílkoviny (pšeničná, sojová a bobová bílkovina), sojový šrot, hnědá a žlutá lněná semínka, slunečnicová semínka, sojová mouka, pšeničná celozrnná mouka, pšeničné otruby, jablečná vláknina, droždí, sezam, sůl, pražená ječmenná mouka. (pozor: obsahuje lepek)

Výživové hodnoty na 100g:

  • Energie: 1174 kJ
  • Bílkoviny: 26,5 g
  • Sacharidy: 4,9 g (z toho jednoduché cukry 1,6g)
  • Tuky: 14,5 g (z toho nasycené 1,9g)
  • Vláknina 13,3g

Kefír z tibetského zrna


Je to zdravý, jednoduchý a přitom levný způsob, jak si připravit doma kefír, nebo zakysaný nápoj třeba i s přídavkem různého ovoce, vlákniny, nebo jako základ pro snadnou výrobu domácího tvarohu.

Postup přípravy:

Stačí vlastnit hrstku “Tibetského zrna” a obstarat si “mléko z mlékomatu“ nebo od farmáře a to přibližně 1 litr. (Nikoliv mléko z obchodu, z toho kefír vyrobit nelze, jelikož tato bílá tekutina jako mléko jen vypadá). Použít hned, nebo nechat do druhého dne v lednici a potom lze částečně odsát smetanu. Smetanu možno použít jinak a jinde. Do mléka přidat Tibetské zrno, zamíchat a nechat stát v pootevřené nádobě v pokojové teplotě. Možno v průběhu občas lehce promíchat. Při přípravě kefíru NEPOUŽÍVAT ŽÁDNÉ KOVOVÉ PŘEDMĚTY!!! Jinak zrno zčerná – uhyne. Používat jen sklo a plast: plastová vařečka na míchání, plastová či skleněná nádoba s víkem a plastové síto. Druhý den při pokojové teplotě, přibližně za 24 hodin, je kefír hotový a zbývá ho jen přecedit ho přes plastové síto.

Princip:

Tibetské zrno je koncentrát probiotik: acidofilních bakterií (obsahuje cca 18 druhů), poměrně dost streptokoků a laktokoků a kvasinek, které se živí nežádoucími bakteriemi v mléce a mléčnou laktózou. V závěru vznikne kvašený nápoj prostý nežádoucích mléčných cukrů, a navíc: obohacený o prospěšné acidofilní bakterie (optimální pro zdravé zažívací ústrojí, motilitu střev, imunitu), nejsou přitom nijak dotčeny vitamíny a to žádnou tepelnou úpravou ani pasterizací, a tím vzniká konzistence nejvhodnější pro vstřebání užitečných látek, a mimo jiné i tak potřebného vápníku v nativní podobě - chelátové vazbě, což je nejpřirozenější forma pro vstřebání minerálních a stopových látek do organismu, kdy je tento prvek sevřený aminokyselinou, a společně s ní, se jedině může dostat na místo své potřeby v organismu.

Pokud se Tibetské zrno v mléce uchová v chladničce, výroba kefíru je delší, a to cca 3-4 dny... (to je vhodné v případě, pokud kefír nepijeme každý den a nebo chceme si udělat přestávku a přitom zrno uchovat živé). Hotový kefír se nakonec scedí přes umělohmotné síto do jiné nádoby. V ledničce v tomto stavu vydrží 2-3 dny. Pozor – obsahuje menší množství CO2, mírně perlí. Protože je pro někoho poměrně kyselejší (ale záleží na zvyku), je dobré do něj rozmixovat banán, či jiné ovoce (jahody apod.). Je vhodné též přidat do hotového nápoje (přes noc) ovesné vločky, nebo jiné cereálie, a vytvořit tak zdravou svačinku.

Hotový kefír vydrží pak v lednici další tři dny a dávku z 1 litru je možné zkonzumovat ve 3-4 porcích.

Doporučuje se nechat zrno jednou za čas asi tak jednou za měsíc tzv. vyhladovět: (v přefiltrované a převařené a ochlazené vodě v lednici 1 až 3 dny) Před zahájením každého nového cyklu se doporučuje zrno propláchnout studenou vodou.

Domácí tvaroh:

Z 1 litru kefíru lze vyrobit 100-150 gramů tvarohu následujícím způsobem: Po odstranění zrna kefír zahřejeme na teplotu 45°C a v této teplotě uchováme 2 hodiny. Potom přes plátno necháme samovolně odkapávat přibližně až půl dne. V plátýnku nám zůstane tvaroh...

Tibetské zrno se používáním rozrůstá. Přebytek můžeme rozdat, nebo postupně rozmixovat do nápoje.

Kefír 100 ml:

  • Energie: 158 kJ
  • Bílkoviny: 2,8 g
  • Sacharidy: 2,7 g
  • Tuky: 1,5 g
  • Vápník: 117 g